Als je wieg in het Brabantse Rijsbergen staat, dan moet het wel heel vreemd gaan, wil je niet al snel besmet worden met het ‘wielervirus’. Bij Renkumer René Bastiaansen gebeurde dat in ieder geval wel. Hij stapte ook op de racefiets, maar zit nu in de auto als ploegleider.
Uit Hoog en Laag, Dick Martens
Door zijn studie raakte hij enthousiast over de omgeving waarin hij nu alweer vele jaren woont. Zelf is hij een enthousiast wielrenner, die veel wedstrijden reed en altijd nauw betrokken is bij die sport. Hij was in 1985 de oprichter van de Wageningse Muur, die ontstond vanuit de studentenvereniging, waar Bastiaansen lid van was. ,,Ik kreeg op mijn zestiende een racefiets. Ik haalde niet echt een heel hoog niveau, maar had wel een passie voor de wielersport. Naast mijn werk, eerst in de financiële wereld, maar nu begeleid ik organisaties op het gebeid van leiderschap en cultuurverandering en ben mede-eigenaar van café Loburg in Wageningen, fietste ik wel veel. Zes jaar geleden heb ik de begeleiding in de wielersport opgepakt en hebben we nu een jaar geleden het Dutch Food Valley Cycling Team (DFVCT) opgericht. Ik zat al lang in deze regio en kende Bart Voskamp van Wielervereniging Ede. We waren al langere tijd in gesprek. Kijkend naar deze Gelderse regio, een echte fietsregio, waar je mooie wielerclubs hebt, maar geen enkele club had een Elite-Beloften team. Dat was ook de reden, waarom zoveel talenten hun geluk elders gingen zoeken.”
OORSPRONG Omdat die clubs leegstroomden, voelde Bastiaansen zich geroepen om daar wat aan te gaan doen. ,,Dat is een beetje de oorsprong van de oprichting van ons (DFVCT) team. Een opleidingsteam voor de clubs en de regio. Dat is duidelijk ons imago. En ‘ons’ is het technische hart van de club, naast mij als teammanager ex-prof Jan van Velzen, Casper Helling de ex-top schaatser, trainer Marco Postma die werkzaam is op Papendal, Heelsumer Arjan Pijnenburg, en de penningmeester en Oosterbeker Joost Meuleman die de publiciteit verzorgt. Wij zijn een stichting die ondersteunend is aan de clubs. Om bij ons team in beeld te komen moet je lid zijn van de Batauwers uit Tiel, De Valleirenners uit Veenendaal, Wielervereniging Ede, TCW ’79 uit Wageningen, Groenewoud uit Nijmegen of Reto uit Arnhem. Ons team staat dan ook voor het ontwikkelen van talent en die talenten vervolgens ook een kans geven, ondersteuning aan die clubs, het op de kaart zetten van deze regio en ook jongeren aan het sporten krijgen. Daarbij helpt onze internationale uitstraling.”
ERITREA De doelgroepen waar Bastiaansen zich met zijn team op richt zijn natuurlijk de elite/beloften renners van de clubs waarmee samengewerkt wordt. De nationale, maar zeker ook de internationale studenten van de HAN, de WUR en Radboud University, fietsende vluchtelingen in de regio (momenteel herbergt de ploeg drie renners uit Eritrea) en is er maximaal plaats voor drie buitenlandse renners. ,,Daarmee willen we over twee jaar in de top van Nederland meerijden en op de langere termijn om parallel een regionaal Continentaal team te hebben. We leiden dus op voor Continentaal, dan ben je negentien of twintig jaar. Heel jong dus. Je fysieke groeicurve, en je persoonlijke ontwikkeling als mens moet steil zijn. Daarnaast moet je mentaal goed zijn. Wij denken dat het bijeen brengen van verschillende culturen jongens in hun persoonlijke ontwikkeling helpt. Dat zien en merken wij ook. Onder andere door de jongens uit Eritrea, die met ons hun levenservaring deelden. Dat was best heftig, maar ook vormend.”
SAMENWERKING De opleiding bevat wel een aantal verrassende elementen. ,, Naast de fysieke en de mentale weerbaarheid, verliezen we de persoonlijke ontwikkeling niet uit het oog. Dat doen we door trainingen, workshops, individuele coaching en door culturen bij elkaar te brengen. We werken samen met een HR-software bedrijf, zodat we de jongens ook op allerlei manieren kunnen testen. En we hebben een unieke samenwerking met een coaching bedrijf. Dat heeft geen enkel ander team. Mede daardoor is het mogelijk dat we een groot nationaal- en internationaal programma kunnen rijden. Daarvan zijn de wedstrijden voor zestig procent in Nederland, de rest in het buitenland. Met dit seizoen een mooi toetje: de Tobago International Cycling Classic, waar we ook nog eens erg succesvol waren. We wonnen een van de vijf etappes, werden tweede in de Koninginnenrit, vierde in het ploegenklassement, twee renners in de top vijf, de bergtrui en de beste Master.”
Het team is met dertig renners vrij uitgebreid, waarmee het DFVCT een van de grootste clubteams van Nederland is. ,,Bijna allemaal renners vanuit ‘onze’ regio. Het team is erg divers, want er zitten baanwielrenners, crossers, mountainbikers, triatleten, duatleten bij. Er komt nu zelfs een marathonschaatser bij. We bestaan nu precies een jaar. Het was succesvol en we staan op de kaart. Er wordt rekening met ons gehouden. We proberen echt een gezicht te hebben, bijvoorbeeld met onze helmen, een bijzonder logo en de kleding. Daarbij is ook de naam Dutch Food Valley van belang. Het heeft natuurlijk te maken met deze regio, die willen we op de kaart zetten en als uithangbord daar een bijdrage aan leveren. Deze regio biedt geweldige kansen, dan moeten we niet stil zitten, want wereldwijd zijn er veel kapers op de kust. Als regio lopen we al voorop. Daar kan sport een fantastische metafoor bij zijn. Dat is een drijfveer om met onze missie en het team door te gaan.”