NK in eigen achtertuin DFVCT

Een NK in de eigen achtertuin is natuurlijk geweldig. Dat moet het hoofddoel worden van dit seizoen.” Aan het woord zijn Jasper Jansen (foto links) en Pieter ten Kortenaar (foto rechts), die deel uitmaken van het Dutch Food Valley Cycling Team (DFVCT). 

Uit Ede Stad, Wim van Kessel

“Wij zijn een opleidingsteam voor elite-/beloftewielrenners, die de ambitie hebben de opstap te maken naar de prof teams”, legt teammanager René Bastiaansen uit. ,,Renners worden zowel mentaal als fysiek ondersteund door een professionele begeleiding. Wij werken ook met een vijftal verenigingen samen, zoals Wielervereniging Ede.”

Jasper Jansen (19) uit Bennekom is lid van die club. ,,Ik begin aan mijn tweede jaar bij de beloften. Vorig seizoen heel veel geleerd. Een verschil was dat ik ging van koersen van 80 naar 180 kilometer. Bovendien stukje voor stukje geleerd een wedstrijd te lezen. In mijn eerste seizoen bij de junioren won ik direct mijn tweede wedstrijd. Dat was in deze categorie onmogelijk.”

De derdejaars student Bedrijfseconomie zal een aantal wedstrijden rijden voor alleen beloften in vooral België. ,,Mooi om alleen tegen leeftijdsgenoten te rijden. Verder moet ik zorgen dat ik voldoende punten pak in andere koersen voor het regelmatigheidklassement. Ongeveer 150 renners komen aan de start bij het NK. De 50 profs zijn reeds geplaatst. Ik moet zorgen bij die andere 100 te komen. Dat is normaal gesproken haalbaar.”

,,Gij moet eerst het bordje van een ander leegeten. Dat is voor Jasper van toepassing”, reageert Bastiaansen met een lach. ,,Hij is een talentvolle, sterke renner met veel power. Bovendien iemand met een positieve instelling. Jasper kan nog veel leren. Wel moet hij zichzelf niet een te grote druk opleggen. Ik sluit niet uit dat op termijn er meer voor hem inzit.”

Hoewel al 26 jaar mag Pieter ten Kortenaar een ander talent worden genoemd. ,,Ik fiets al wel 11 jaar, maar sinds ik bij DFVCT zit pas serieus. Na mijn studie op de universiteit in Wageningen hier blijven hangen. Mijn specialiteit is het tijdrijden. Dat zit in een stuk aanleg. De combinatie van een goed vermogen trappen in combinatie met een goede houding, zorgt voor een bepaald optimum.”

Ten Kortenaar hoopt in de omgeving van Otterlo, waar de tijdrit plaatsvindt, hoge ogen te gooien. Bij deze categorie rijden eliterenners met (profs) en zonder contract mee. ,,Eerlijk gezegd hoop ik bij de renners zonder contract eerste te worden. En overall een top tien klassering. Dus tussen de profs. Veel hangt af van mijn fiets. Ik ben bezig een speciale fiets te bouwen. Of dat lukt, is weer afhankelijk van sponsors.”

,,Pieter is ambitieus en zeer getalenteerd. Hij kan extreem pijn lijden. Is ook gesneden voor het tijdrijden. Slaapt bij wijze van spreken met zijn fiets in bed. Allemaal kenmerken om successen te boeken”, looft Bastiaansen zijn pupil.

,,Het is heel gaaf het NK in eigen omgeving te rijden Ik kon het eerst niet geloven toen ik het las”, zegt Ten Kortenaar. ,,Het geeft extra spirit in eigen omgeving en voor eigen publiek te rijden.”