DFVCT renners volbrengen Everesting challenge

Twee renners van het Dutch Food Valley Cycling Team hebben zaterdag 16 mei als eerste Nederlanders de virtuele Everesting Challenge volbracht. Jasper Jansen en Roderik Egberink hebben op het digitale platform Zwift tenminste de hoogte van de Mount Everest (8848 meter) in één rit beklommen.

Dit deden zij door negen keer de Alpe d’Zwift te bedwingen, de digitale kopie van de Alpe d’Huez. Uiteindelijk reden de twee 9394 hoogtemeters in 231 km. Zij deden daar elf uur en zeventien minuten over. En dat allemaal in hun achtertuin.

Een korte toelichting over Zwift: dat is een digitale wereld waarin je als renner kunt fietsen. Daarin wordt de echte wereld zo nauwkeurig mogelijk nagebootst. Als je in een groep rijdt, heb je voordeel van de wind. Rijd je bergop, dan moet je harder trappen op een licht verzet en ga je bergaf, dan rol je automatisch vooruit. In die digitale wereld ligt een berg met ruim duizend hoogtemeters. Om de challenge te volbrengen, moet je deze berg negen keer op fietsen, een inspanning van rond de zestig minuten per keer.

Om zeven uur in de ochtend stonden drie renners klaar om aan deze opdracht te beginnen. Jasper Jansen (21), Luuk Jansen (28) en Roderik Egberink (33) zijn elite-renners van het Dutch Food Valley Cycling Team en wilden deze uitdaging aangaan vanwege het stopzetten van reguliere wielerwedstrijden door het coronavirus. ‘We hebben gewoon een uitdaging nodig’, aldus één van de renners.

Fysiek is het een enorme uitdaging om elf uur lang op een stationair rijdende racefiets een inspanning te leveren, maar mentaal is het misschien nog wel veel zwaarder. Je hebt immers niet de afleiding van het wisselende decor tijdens een gewone klim. In plaats daarvan zit je elf uur lang naar een scherm te turen, terwijl je feitelijk geen meter vooruit komt. Om de renners daarin te ondersteunen, hebben de andere renners van het team zoveel mogelijk mee gereden.

In de beginuren werden Jasper, Luuk en Roderik begeleid door hun Australische ploeggenoot Daniel Luke, die in zijn avonduren twee beklimmingen mee reed. Vervolgens haakten verschillende renners aan. Onder andere Hugo Heijer, Berko Dorussen, Thomas Cremers en Jeroen van Krimpen reden meerdere beklimmingen in het zog (of liever nog: op kop) van de drie Everesters.

Naast de renners deden ook de trainers Paul Bijkerk en Marco Postma en Jesse Reith (public relations) een duit in het spreekwoordelijke zakje door een paar beklimmingen mee te doen. Een opmerking van een niet nader te noemen renner was dat hij alsnog alle zeilen bij moest zetten om de mannen na acht beklimmingen überhaupt te kunnen volgen, zo hard reden ze nog.

Na vijf beklimmingen moest Luuk Jansen helaas stoppen. Hij reed met een gebroken vinger en moest daarom de uitdaging op een tijdritfiets aangaan. De vinger begon echter steeds meer op te zwellen waardoor hij gedwongen werd te stoppen.
De een-na-laatste beklimming bleek de zwaarste te zijn. Het tempo stokte enigszins en de hartslagen liepen op. De mentale inspanning begon steeds meer zijn tol te eisen. Ondertussen was via de Facebook-pagina van de ploeg een livestream te volgen van de inspanning. Die is ruim vierduizend keer bekeken.

Na ruim elf uur kwamen Jasper en Roderik, onder begeleiding van een heuse DFVCT-klimtrein, voor de laatste keer boven op de Alpe. ‘Ik doe dit nooit meer’, was de eerste reactie van Roderik. ‘Er kwam maar geen einde aan.’ ‘Blij dat het voorbij is’, aldus Jasper.

 

Gegevens van Roderik Egberink:
11u 17m 11s
231 km
187 watt gemiddeld, 218 watt NP
7347 kcal
6 liter Natusport dorstlesser
2 liter water
4 boterhammen Nutella
6 Natusport sportrepen
5 Natusport sportgelletjes
2 bananen
1 bakje pasta

Gegevens van Jasper Jansen:
11u 20m 20s
233 km
199 watt gemiddeld, 230 watt NP.
8108 kcal
6,5 liter Natusport dorstlesser
3 liter water
4 krentenbollen met aardbeien jam
5 Natusport repen
3 bananen
3 Natusport cola cafeïne gelletjes
2 Vlugge Japies
1 koffiekoek